YITRO

Moshes svärfar Yitro som bor i landet Midian, har hört talas om alla de mirakler som Hashem har utfört för judarna i Egypten. Han bestämmer sig för att komma och hälsa på. Så Yitro, Tzipporah (Yitros dotter och Moshes fru), Gershom och Eliezer (Moshes barn) ger sig ut i öknen och där träffar de Moshe. Yitro ser att Moshe är väldigt upptagen, för så fort någon har ett problem eller en fråga om en mitzvah, så kommer de till Moshe.

   yisro_1.jpg
 yisro_2.jpg  

 Varje dag, från morgon till kväll, sitter Moshe och svarar på frågor. Yitro säger till Moshe att det är för mycket för Moshe, han kommer inte att orka! Han borde istället utnämna domare som är ansvariga för mindre grupper. Kan domaren för den lilla gruppen inte svaret på frågan som ställs så skickas frågan vidare till en annan domare som ansvarar för en större grupp och kan svara på svårare frågor. Kan den domaren inte svaret så går den vidare och vidare tills den kommer till Moshe. På det viset så får Moshe bara de svåraste frågorna, och får tid över till annat. Moshe gör som Yitro föreslog och utsåg domare som skulle hjälpa honom.

Sedan åker Yitro hem till Midjan och judarna reser vidare och kommer till berget Sinai. Där berättar Hashem för dem att om de accepterar Toran så kommer de att bli ett utvalt och speciellt folk. Och judarna svarade, ”Allting som Hashem har sagt ska vi göra!” Sedan blir de tillsagda att i tre dagar förbereda sig för en speciell händelse på berget Sinai. Hashem säger också att berget i sig är så heligt att ingen får röra vid det, och man måste vara försiktig så att man inte kommer för nära.

   mountains_rr.jpg

 

yisro_3.jpg 

 

 

På den tredje dagen hörs mullrande åska, och det blixtrar häftigt. Alla judarna samlas vid berget. Där ser de ett stort tjockt moln över berget, och det kraftfulla och ihållande ljudet ur en shofar. G‑d kommer till berget och förkunnar de 10 budorden.

Dessa 10 budord är grunden till godheten i världen, här är de: 

     
1. Att tro på Hashem.

2. Att man inte ska dyrka något annat eller    någon annan än Hashem.

3. Att man inte ska svära falskt i G‑ds namn.

4. Man ska hålla Shabbat.

5. Ära sina föräldrar.

6. Du får inte döda.

7. Var trogen mot den du är gift med.

8. Stjäl inte.

9. Vittna inte falskt mot någon.

10. Var inte avundsjuk på vad din granne eller någon annan har.

   aseres_hadibrot_pictoral.jpg

 

har_sinai.jpg 

 

När Hashem började tala, så sa judarna att det var för mäktigt och för starkt för dem att lyssna på. Så de bad Moshe att han skulle ta emot Toran från Hashem på berget, för att sedan ge den till folket. Så Moshe går upp på berget för att göra just det.

Måla och pyssla
Vill du pyssla och färglägga en bild från veckans parasha? Klicka här!
   This weeks parasha in English