Vajetze.jpg

Förra veckans parasha slutade med att Jakob rymde från Beer Sheva där han bodde med sina föräldrar och sin bror. På vägen ut från Israel så stannar han för att vila. Han samlar ihop en hög med stenar som han lägger i en halv cirkel omkring sig som skydd. Sedan går han och lägger sig. Han drömmer om en stege med änglar som klättrar upp och ner för stegen. Det var de änglar som Hashem hade skickat för att skydda Jakob på hans resa. Hashem visar sig sen för Jakob och berättar att det stället som han sover på tillsammans med landet runtomkring, kommer att tillhöra Jakob och hans barn, barnbarn och barnbarnsbarn. När Jakob vaknar på morgonen så har alla stenarna som han lagt ut blivit till en enda sten! Jakob gör stenen till ett altare som ett tecken på att platsen är helig.

Jakob reser till Charan där han träffar sin kusin Rachel vid en brunn. Rachel springer genast hem för att berätta för sin pappa att Jakob hade kommit. Laban välkomnar Jakob, och Jakob börjar arbeta hos Laban som fåraherde. Efter att han arbetat en månad så vill Laban betala honom för allt jobb han gjort. Jakob ber då Laban att få gifta sig med Rachel som betalning. Laban säger då till Jakob att han måste arbeta i sju år för honom om han vill gifta sig med Rachel. Men när sju år har gått och Jakob äntligen ska få gifta sig, så lurar Laban honom. Istället för Rachel så gifter han bort sin dotter Leah till Jakob. Jakob förstår inte detta förrän morgonen efter bröllopet, och han blir jättearg på Laban. Laban säger då att i det här landet gifter vi inte bort den yngsta flickan först, utan den äldsta (men han glömde visst bort att säga det innan bröllopet….). Jakob går med på att arbeta ytterligare sju år för Laban, och gifter sig med Rachel en vecka efter hans bröllop med Leah (på den tiden kunde en man ha mer än en fru).

Med Leah får Jakob sju barn: Reuben, Shimon, Levi, Yehudah, Yissachar, Zebulun and Dina, en dotter. Rachel fick inga barn och var jätte ledsen för det. Hon gav Jakob sin tjänare Bilhah så att han kunde få barn med henne istället. Hon födde två söner, Dan och Naftali. Leah ger Jakob sin tjänare Zilpah, och hon får också två söner, Gad och Asher. Till slut blir Rachel med barn och hon får sonen Josef.

Nu har det gått 14 år sen Jakob reste iväg från sina föräldrar, och han vill nu återvända till Beer Sheva. Laban övertalar honom att stanna, och ger honom en egen fårflock. Hashem ser till så att Jakobs flock växer och växer, tills den är jättestor. Under hela den tiden försöker Laban på alla sätt och vis lura Jakob på hans får. Det går sex år till. En dag när Laban är bortrest så packar Jakob ihop alla sina saker och tar sin stora familj och flyttar därifrån. När Laban inser att Jakob har lämnat Charan, så följer han efter honom. Hashem varnar då Laban och säger till honom att lämna Jakob ifred. Jakob och Laban blir vänner och sluter fred vid berget Gal-Ed. Sedan kan Jakob flytta hem till det Heliga Landet i lugn och ro. Där möter honom Hashems änglar som följer honom in i landet.

vajetze coloring pg.jpg