Många, många år efter Adam och Evas generation, så får vi möta denna veckans hjälte, Noach. Människorna som levde samtidigt som Noach var inte så trevliga: de stal och rånade varandra, och de ljög. De brydde sig inte om G‑d. Den enda människan som var god och snäll var Noach. En dag berättar G‑d för Noach att han tänker förstöra världen med en stor översvämning på grund av alla de elaka människorna.

G‑d säger åt Noach att bygga en jättestor båt, en ark eller teivah på hebreiska. På båten ska Noach och hans familj bo. De människor som bestämt sig för att sluta ljuga och stjäla och bli goda som Noach får också bo på båten. Det tog 120 år för Noach att bygga båten! Vet ni varför? För att G‑d ville ge alla en ordentlig chans att bli snälla. Så Noach byggde arken jätte sakta. När någon gick förbi och frågade Noach vad han höll på att bygga, så brukade han säga:

Jag håller på att bygga en stor ark, för G‑d kommer snart att översvämma hela världen med en stor flod om ni inte bättrar er och blir snälla! Ni har fortfarande en chans! Sluta ljuga och bli bättre människor! Men människorna bara skrattade åt Noach och tog honom inte på fullt allvar……

Så kommer tyvärr den dagen då G‑d säger till Noach, hans tre söner och deras fruar, att det är dags att gå ombord på arken. De ska också ta med sig en hona och en hane av varje djur som fanns, och så mat och vatten till alla förstås. När Noach stängt dörren till arken så kommer den första regndroppen. Dropparna blir långsamt större och större, för G‑d vill fortfarande ge alla en chans att bättra sig. Men ingen ändrar sig. Floden översvämmar världen och det håller i sig i 40 dagar och 40 nätter. Hela världen står under vatten, och allting har blivit förstört.

Översvämningen är över, men hela jorden ligger fortfarande under vatten. Arken flyter omkring ett bra tag. Efter 150 dagar fastnar arken vid berget Ararat. Noach skickar ut en korp och ett par duvor för att se om det finns torrt land någonstans. Efter några veckor kommer en duva tillbaka med en olivkvist i sin näbb. Noach förstår då att jorden håller på att torka, och han får äntligen lov att gå ut ur arken. Noach bygger ett altare och offrar till G‑d som tack för att han fick överleva. G‑d lovar att aldrig mer översvämma jorden, och symboliserar detta löftet med en regnbåge.

De följande 10 generationerna talade samma språk och hade samma traditioner. En dag bestämmer sig en grupp med människor att de ska bygga ett jätte torn som sträcker sig ända upp i himlen. De vill visa att de är lika mäktiga som G‑d. För att avbryta bygget ser G‑d till att alla börjar tala olika språk och allt blir till en enda röra eftersom ingen förstår varandra längre! Bygget avbryts och så småningom delas alla människor in i olika nationer.

Till slut får vi möta Avram, eller Avraham, hjälten i vår nästa parsha!

Noach coloring page.png 

Noach Color.png