När Jacob har levt i Egypten i 17 år, så känner han att han inte kommer att leva så länge till. Han kallar på Josef och ber honom att begrava honom (Jacob) i Kanaan där Avraham och Isak var begravda. Sedan välsignar Jacob Josefs barn, Efraim och Menashe, att de ska bli ledare för varsin stam precis som Jacobs söner. 

Sen kallar Jacob på alla sina söner och välsignar var och en. Han berättar för dem hur deras roller som ledare kommer att gestalta sig. Yehuda s stam kommer att ge upphov till kungar, och stammen Dan domare. Naftali kommer att bli snabb som en hjort, och Benjamin kommer att bli som en kraftfull varg.

När Jacob har välsignat alla barnen så dör han. Han blev 147 år gammal. Alla bröderna och Egyptens folk gråter och sörjer. De sörjde Jacob för att han var en from man som hade välsignat landet. Josef håller vad han lovat, och tar med sig Jacob tillbaka till Kanaan. Han begravs i Machpeila grottan utanför Hebron. 

Nu när Jacob är borta så oroar sig bröderna för att Josef ska hämnas på dem för att de sålde honom som slav till Egypten. Men Josef lugnar ner dom och säger att han inte ska göra något. Han är 110 år gammal när han går bort. Innan han dör, så säger han till sitt folk att ”G‑d kommer att komma ihåg er, och kommer att ta ut er från detta land, och ta er upp till det land Han lovat till Avraham, Isak och Jacob”. Sedan ber han dem att ta med sig hans kropp när de ger sig av.  Josef blir inte begravd i Kannan på en gång. Egyptierna låter inte israelerna ta med sig Josef därifrån. Det här var den sista parashan i boken Bereshit. 

Vajechi.png 

Vajechi coloring pg.png