Det var väldigt jobbigt för Avraham att göra en brit mila när han var så pass gammal. Så G‑d gör så att solen steker hett den dagen, och det blir för varmt för att någon ska komma och hälsa på Avraham medan han återhämtar sig. Men Avraham blir besviken för att han inte får någon gäst den dagen. Han sitter utanför sitt tält och väntar på att någon ska komma och hälsa på. Det är en mitzva att ta emot gäster i sitt hem, och det är en mitzva Avraham inte vill gå miste om.

Så G‑d skickar tre änglar utklädda till män för att Avraham ska få besök. Avraham blir jätteglad och springer genast iväg för att förbereda en delikat måltid till sina gäster. En av gästerna (änglarna) säger då att om ett år ska Sara få en son. När Sara hör detta, så skrattar hon till; kom ihåg att hon var redan 89 år gammal!

De andra änglarna har fått ett uppdrag av G‑d att förstöra staden Sodom. De måste förstöra den eftersom den är full av hemska människor som ljuger, stjäl och dödar varandra. Avraham ber till G‑d att staden inte ska förstöras. Men det bor inga riktigt goda människor i Sodom, så det finns ingen anledning till att rädda staden. Men Lot (Avrahams brorson) och hans familj blir räddad av änglarna. När de lämnar Sodom så varnar änglarna Lot och hans familj att de inte ska se sig om. Men Lots fru lyssnar inte, och när hon vänder sig om så förvandlas hon till en saltpelare!  Staden Sodom blir förstörd och försvinner för alltid.

Avraham och Sara flyttar till staden Gerar, och Sara blir tillfångatagen av en kung som hette Avimelech. Den natten varnar G‑d  kungen i en dröm, och säger att Avimelech måste släppa Sara. Hon blir fri nästa dag. Någon tid därefter kommer G‑d ihåg att han lovat  Avraham och Sara ett barn. Sara blir gravid och får en pojke precis som G‑d lovade. De kallar honom Yitzchak (Isak). När Yitzchak blir åtta dagar gammal, så omskärs han och de firar med en stor fest. Alla kan se vilket stort mirakel G‑d har åstadkommit: Sara ser ut som en 20-årig flicka!

Avraham var en mycket speciell man, som älskade G‑d väldigt mycket. G‑d testade Avraham flera gånger i hans liv, för att se hur mycket han älskade G‑d egentligen. I den här parashan testar G‑d Avraham för den tionde gången, och det var det svåraste testet av de alla: Avraham måste offra sin son Yitzchak till G‑d! Avraham varken gråter eller klagar. Han tar Yitzchak, sadlar sin åsna, och beger sig till berget Moria. Yitzchak låter sin far binda honom på ett altare utan att klaga. Just då kommer en ängel och stoppar Avraham och talar om för honom att det var bara ett test! Avraham offrar en vädur istället, men sparar hornen till ett senare tillfälle.

På berget Moria byggdes senare det heliga templet, och platsen kallas nu Tempel berget. I slutet av denna parashan, får vi veta att Rebecca, Avrahams brorson Betuels dotter, föds.

Vayeira comic sans B&W.png

Vayeira bw.png