Avraham var den första personen som förstod att G‑d är en högre makt, och inte en avbildning, solen, månen eller havet. Det här berättar han för folket i sin stad Charan, så fort han får en möjlighet. En dag säger G‑d till Avram att han måste lämna Charan, sin fars land, och bosätta sig i det land som G‑d kommer att visa honom. Så Avram, hans fru Sarai och Avrams brorson Lot, lämnar Charan och reser till Kanaan. Där tillkännager sig G‑d till Avram och berättar att detta land kommer att bli Avrams barns land. Avram bygger ett altar där.

Avram och Sarai älskar att ha gäster. Deras tält är öppet från alla fyra håll så det spelar ingen roll vilken riktning man kommer ifrån; tältet är öppet och välkomnande var du än kommer ifrån. Avram och Sarai erbjuder mat till alla sina gäster och berättar för de om G‑d.

Det blir ont om mat och svält i Kanaan och Avram och Sarai måste resa till Egypten för att köpa mat. När de kommer dit så säger de till alla att dom är syster och bror istället för gifta. Sarai är nämligen så vacker att Avram oroar sig för att han kan bli dödad så att Farao kan gifta sig med henne!  Sarai tas till fånga i Faraos palats, men G‑d gör Farao väldigt sjuk den natten. Farao förstår att han måste släppa Sarai för att bli frisk, och skickar hem Avram och Sarai med många gåvor såsom djur, guld och silver.

Hemma i Kanaan har Lot flyttat till staden Sodom. När han blir tillfångatagen under ett inbördeskrig kommer Avram till undsättning med en mycket liten arme´.  Ett mirakel sker och Avrams pyttelilla arme´ besegrar fiendens jätte stora arme´ som representerades av hela fyra kungar!

G‑d ger Avram ett löfte: Avrams barn kommer att få leva i exil (utanför landet Israel) - galut på hebreiska – men kommer sen att bli befriade. De kommer att få återvända till Israel som kommer att vara deras land för evigt. 

Låter det bra? Det låter toppen! Men…..Avram och Sara hade varit gifta jätte länge utan att kunna få några barn…..De blir inte yngre med åren heller, så Sarai uppmuntrar Avram att skaffa barn med Sarais tjänarinna Hagar. På så vis skulle Avram få en chans att få barn.  Hagar var en egyptisk prinsessa som hade konverterat till Avram och Saras tro. På denna tiden fick män gifta sig med mer än en kvinna! Hagar får också ett barn, en son som hon kallar Yishmael. Men efter att Hagar uppfört sig illa mot Sarai så flyr hon ut i öknen. Där möter hon en ängel som övertalar henne att återvända till Avram, vilket hon också gör.

G‑d lovar Avram att han ska få så många barn som stjärnorna på himlen. G‑d ingår ett förbund med Avram och säger till Avram att han ska omskära sig – en brit mila- som ett tecken på förbundet.  Sedan dess har pojkar i alla tider gjort en brit mila på den åttonde dagen efter deras födelsedag. G‑d ändrar Avrams namn till Avraham, och Sarais namn till Sara. G‑d berättar också att de kommer att få en son som de ska kalla Yitzchak (Isak). Generationen som Börjar med Yitzchak är det folk som G‑d lovar det heliga landet Israel till. Vid den här tiden var Avraham 99 år gammal, och Sara var 89 år gammal!

Lech Lecha Black and White.png

Lech Lecha Color.png