Den här parashan börjar med en ledsam händelse: Sara dör, 127 år gammal. Avraham är jätte ledsen och sörjer henne. Han köper en bit land där han vill begrava henne. Platsen hette Machpelah (Makpela), och där fanns en grotta som Avraham begravde Sara i. Platsen låg utanför staden Chevron (Hebron). Han betalade 400 silver shekel för platsen. På den här platsen begravdes alla våra patriarker (manliga förfäder) så som Adam, Avraham, Isak, och Jacob. Där begravdes också våra matriarker (kvinnliga förfäder) Eva, Sara, Rebecca och Leah.

Isak är nu 40 år gammal och har inte gift sig än. Avraham ber sin tjänare Eliezer att åka tillbaka till Avrahams födelsestad Charan, för att hitta en fru åt Isak.  Eliezer tar med sig massor av vackra smycken och andra presenter till Isaks framtida fru, men hur kommer han att hitta henne? Det fanns ju massor av tjejer i Charan! Så han ber G‑d om ett tecken så att han ska veta vilken tjej som är den rätta. Tecknet är att när Eliezer ber en flicka om vatten att dricka så kommer hon att erbjuda hans kameler vatten också.

Så till slut kommer Rebecka (kommer ni ihåg att hon föddes i förra veckans parasha?). Hon ger Eliezer vatten att dricka, och ger vatten till hans jameler likaså. Sedan bjuder hon hem Eliezer till sin pappa. När Eliezer frågar om hon vill gifta sig med Isak så tackar hon ja. Hon ville gärna gifta sig med en god och moralisk person som Isak och flytta ifrån sin familj som var raka motsatsen till Isak.

Rebecka reser till Kanaan med Eliezer och gifter sig med Isak. När Isak gifter sig med Rebecka så förstår han att hon är den rätta för honom, och han blir lite gladare sedan hans mamma gått bort.  Skälet är för att när Sara levde så hände tre mirakler varje vecka: challan som Sara bakade höll sig färsk från fredag till fredag; shabbat ljusen hon tände lyste från shabbat till shabbat, och det fanns ett moln över hennes tält som vittnade om att G‑d fanns där hela tiden. När Sara dog så försvann dessa mirakler. Men när Rebecka gifte sig med Isak så kom de tillbaka! Så Isak visste att Rebecka var inte bara den perfekta tjejen för honom; hon var också lika god och renhjärtad som hans mamma var!

Avraham gifter om sig med Ketura, som faktiskt är Hagar, kvinnan Avraham gifte sig med innan han och Sara fick sonen Isak. Varför bytte hon sitt namn? För att hon beslöt sig för att börja ett nytt liv och bli en god människa.

I slutet på parashan så får vi veta att Avraham dör 175 år gammal, och begravs bredvid Sara i Makpela grottan i Hebron.

Chayei Sarah b_w.png 

Chayei Sarah color.png