Toldot color.png

Isak och Rebecka  är gifta i 20 långa år utan att få barn. Till slut blir Rebecka med barn och får tvillingar. Medan barnen växer i hennes mage så sparkar de så mycket därinne, så Rebecka till en rabbin som hette Shem för att be om hjälp. Shem berättade för Rebecka att de två barnen i hennes mage skulle skapa två olika nationer (folk) när de blev födda. Den yngre sonen kommer till slut att bestämma över den äldre, och det är därför de bråkar så mycket även innan de är födda.

Sonen Esau föds först. Han är luden (hårig) och har rött hår. Sedan kommer Jakob, och han håller i Esaus häl när han kommer ut. Esau och Jakob är mycket olika. Esau är slug och älskar att jaga. Jakob är fridsam och spenderar det mesta utav sin tid till att studera Toran. Esau ger sig ut för att jaga den dagen då Avraham begravs. Jakob stannar hemma och lagar en linssoppa till sin far (linser är runda, och det är tradition att man äter något runt efter begravningen av en släkting).

Esau kommer hem och är riktigt, riktigt hungrig. Han säger till Jakob: ”Ge mig något att äta!” Han är så hungrig att han vill att  Jakob ska hälla maten i munnen och ner i magen på honom! Jakob säger ja, men bara om Esau säljer sin födslorätt till honom (det samma som att ha varit den första att födas). Varför ville Jakob ha Esaus födslorätt? Jo, Jakob visste att i framtiden så skulle alla förstfödda få tjäna i Templet. Esau uppförde sig inte som en person som förtjänade att göra det; han jagade och dödade djur, och hade ingen respekt för det som lever. Så Jakob bad honom sälja den rätten, vilket han också gjorde.

Isak blir äldre och äldre. Till sist blir han blind. Han vill ge sina barn en välsignelse innan han dör. Esau ger sig ut för att jaga så att han kan laga en måltid till sin far. Undertiden klär Rebecka ut Jakob som Esau. Hon täcker hans armar och nacke med getskinn så att han skulle likna hårige Esau, och skickar sedan in honom till Isak. Där får Jakob välsignelsen som var ämnad till den förstfödde sonen. När Esau kommer tillbaka och får höra att Jakob har fått välsignelsen som Esau egentligen skulle ha fått, blir han arg och vill döda Jakob. Så Jakob rymmer till Charan, hans mammas hemstad, där han börjar se sig om efter någon att gifta sig med. Henne får vi möta i nästa veckas parasha.

 

Toldot BW.png