MISHPATIM

I förra veckans parasha fick det judiska folket de tio budorden och de accepterade också hela Toran. Nu är det dags för Hashem att förklara alla de lagar som står i Toran. I den här parashan lär vi oss om hela 53 olika mitzvot! Den här parashan är helt enkelt en lista på vad vi ska göra och inte ska göra. Så här lyder det:
   luchos_habris.jpg
mishpatim___eved.jpg   Tjänare
Hashem är väldigt noga med hur man behandlar sina tjänare. Först och främst: hur blir en jude en tjänare? Om någon stjäl något och inte kan betala tillbaka vad de har stulit, så bestämmer domstolen att sälja tjuven istället för att skulden betalas tillbaka med pengar. Men bara för att han har blivit en tjänare betyder det inte att hans ägare kan behandla honom hur som helst. Toran säger att han måste behandlas likvärdigt med de andra som bor i huset: god mat, ren säng att sova i etc. Dessutom måste ägaren också ta hand om slavens fru och barn. Efter sex år går tjänaren fri.
Brott mot andra
Det är dödsstraff för mord, kidnappning, misshandel eller att förbanna sina föräldrar. Om någon slår eller skadar en person, måste han betala värdet av den kroppsdel som skadades eller förlorades. Eventuella läkarutgifter, smärta och förlorad arbetstid måste också ersättas med pengar. Även om personen blivit generad på grund av bråket måste det ersättas. Om en person dödar någon av misstag så måste han fly till en Ir Miklat. Det var en stad där man kunde leva skyddat. Man fick inte lämna staden utan fick så lov att stanna där för att skyddas.
  mishpatim___compensation.jpg
loading_and_unloading.jpg   Olydiga djur
Vad händer om en oxe dödar någon? Är ägaren ansvarig? Oftast inte, men om djuret har gjort det förut så borde ägaren ha gjort något åt djuret. Har han inte det är han ansvarig. Vad händer om någon gräver en grop och glömmer att täcka över den och ett djur trillar ner och dör? Då måste den som grävt gropen betala djurets hela värde till ägaren. Om någon stjäl ett djur för att döda eller sälja det, måste han betala tillbaka fem gånger så mycket som han stal. Om han stal ett får måste han betala tillbaka fyra gånger så mycket. Om han stjäl något och fortfarande har det kvar måste han betala det dubbla värdet.
Att ta hand om någon annans ägodelar
Om vi tar hand om någon annans saker måste vi göra allt för att ta god hand om dem. Om vi är oansvariga och något händer måste vi betala för dem. Men det beror på vad för slags person vi är, och om det som hände inte riktigt var vårt fel. Om man tar hand om någons saker utan att ta betalt för det är man inte ansvarig om något händer. Får man betalt är man ansvarig om sakerna blir stulna eller om de kommer bort. Man är inte ansvarig om man blir rånad på sakerna. Om man har lånat någons saker är man ansvarig vad som än händer. Det gäller inte om ägaren är med när sakerna blir stulna, går sönder eller kommer bort.
   mishpatim___helping.jpg
mishpatim___ribis.jpg   Personer att vara extra snäll mot
Toran befaller oss att vara extra snälla mot konvertiter, änkor och föräldralösa barn. Dessa försvarslösa människor är speciellt förtjänta av vänlighet. När vi lånar ut pengar till någon får vi inte ta ut ränta. Judar får bara ge räntefria lån! Om du tar något i pant så måste du ge tillbaka det före dagens slut, för han kanske behöver det till natten? Vi får inte förbanna en domare eller en prins. Ett nyfödd djur får inte offras i Templet förrän det är åtminstone åtta dagar gammalt. Vi får inte äta köttet från ett djur med ett dödligt sår.
Lagar för domstolar och domare
Man får inte vittna falskt (ljuga inför en domare) mot någon eller acceptera att någon annan gör det. Även om någon är fattig får man inte vara snällare när man dömer dem för att man tycker synd om dem. Rättvisa ska vara lika för alla. Man får inte acceptera mutor.
  mishpatim___fair_judges.jpg
hefker_shmittah_field.jpg   Shemitah och helger
I sex års tid kan man arbeta på fälten. Förbereda jorden, plantera och skörda. Men det sjunde året som kallas för shemitta måste vi låta jorden vila. Du kan jobba de första sex dagarna i veckan men på den sjunde dagen Shabbat måste vi vila. Det finns tre mycket viktiga helger på året: Pesach, Shavuot och Sukkot.
Kött och mjölk
Det här är den sista mitzvan vi får i den här parashan. Vi måste separera kött och mjölk. Därför har alla kosherkök två uppsättningar av allting: tallrikar, bestick, kokkärl, diskhoar. En för kött och en för mjölk.

 
  mishpatim___milk_and_meat.jpg
 mishpatim___up_the_mountain.jpg   Avslutning
Hashem lovar att judarna ska få landet Israel. Moshe klättrar upp på berget Sinai för att få de 10 budorden från Hashem. Han stannar där uppe i 40 dagar och 40 nätter.
Måla och pyssla
Vill du pyssla och färglägga en bild från veckans parasha? Klicka här!
   This weeks parasha in English