KI TISA  


Den här veckans parasha diskuterar tre viktiga saker: Mishkan, den gyllene kalven och de nya stentavlorna.
   mishkan.jpg
 machatzis_hashekel.jpg  

Mishkan
I två hela parshiot har vi fått lära oss om hur Hashem ville att vi skulle bygga Mishkan. Här får vi reda på ännu mer:
* Alla judar skulle bidra med en halv shekel för byggandet av Mishkan. De insamlade mynten användes även för att räkna folket.
* En kopparskål med vatten ställdes utanför öppningen till Mishkan. Aharon och hans söner använde den för att tvätta sina händer och fötter inför arbetet i Mishkan.
* Moshe får i den här parashan ett recept på olja och kryddor som ska blandas. Det ska sedan hällas på Mishkan och dess föremål, så att de blir "invigda" och heliga.
* Det hemliga receptet beskrivs på ketoret. Det är rökelseoffret som framfördes på det Gyllene Altaret.
* Bezalel och Oholiab utses som de män som ska bygga Mishkan. De är båda mycket skickliga hantverkare.


Judarna får om igen budet att hålla shabbat!
   
 golden_calf.jpg   Den gyllene kalven
Efter att judarna hade hört det 10 budorden gick Moshe upp på berget Sinai för att få de två stentavlorna från Hashem. Folket visste att Moshe skulle komma tillbaka efter 40 dagar men de räknade fel! När han då inte kom tillbaka blev de alla förvirrade och de undrade vad som kunde ha hänt honom. De tillverkade då en kalv av guld och tillbad honom.
När Hashem ser det blir han jättearg och han vill förinta judarna.

 Hashem säger att han vill starta ett nytt folk med Moshe. Men Moshe ber för att hans folk ska få leva. Sedan tar han stentavlorna och går nerför berget. När han kommer fram till lägret ser han guldkalven. Han blir så arg att han slänger stentavlorna på marken och de går i tusen bitar. Han förstör också den gyllene kalven.Moshe samlar alla leviter och de dödar människorna som byggde kalven. Sedan går Moshe till Hashem och ber ännu en gång för sitt folks skull. Han säger till och med till Hashem att om han inte förlåter judarna så vill Moshe att Hashem tar ut hans (Moshes) namn ur Toran. Hashem förlåter folket men de blir straffade med en pest. De känner konsekvenserna av sin synd under en lång tid efteråt.

   breaking_luchos.jpg
 moses tablets.jpg   Hashem berättar att en ängel nu kommer att följa folket i öknen. Moshe vägrar och säger att de bara går vidare om Hashem följer dem. Hashem går med på att själv följa folket fram till det Heliga Landet. Moshe förbereder en ny uppsättning av stentavlor och han går upp på berget för att Hashem ska skriva budorden på dem. På berget ser Moshe Hashems härlighet. När han kommer ner skiner hans ansikte så starkt att han måste täcka ansiktet med en slöja. Han tar bara av sig den när han pratar med Hashem och när han undervisar Torah till folket.
 
Måla och pyssla
Vill du pyssla och färglägga en bild från veckans parasha? Klicka här!
  This weeks parasha in English