VAJAKHEL

I denna veckas parasha så samlar Moshe det judiska folket omkring sig och repeterar allt som G‑d har sagt i de senaste tre parashiot. Så denna parasha repeterar mycket av sådant vi redan har lärt oss.
Det första budet som diskuteras är Shabbat. Sex dagar i veckan kan man arbeta, men på den sjunde vilar man. Det är en speciell vilodag som vi kallar Shabbat.

   candles_4_sok.jpg
 mishkan.jpg   Sedan diskuteras budet om de material som måste ges till byggandet av Mishkan. Alla möjliga material behövdes: metall (guld, silver, koppar), tyger och vävnader (ull, lin, skinn), trä, olja, och ädla stenar.

Så fort Moshe hade talat färdigt så gick folket för att samla ihop material till Mishkan. De var så glada att få hjälpa till så att de tog med sig allt de hade: smycken, tyger, skinn och annat material. De kom med så mycket att Moshe fick lov att säga stopp, och ändå hade de extra.

   LXTb719355.jpg
 hammer.jpg  

Vi får höra talas om Betzalel och Ohaliav igen, dessa skickliga hantverkare som skulle bygga Mishkan.
Sedan får vi läsa om själva byggnadsarbetet. Allt detta har vi läst om redan, men nu sker själva byggnadsprocessen.

Vi får lära oss hur de tillverkade:

  • tygvåder (en slags gardin) (av tvinnat lin, och blått och lila garn)
  • förhängen (av get skinn)
  • väggar (akacieträd)
  • kärl: arken (guld och trä med en guldkant); keruberna (gjorda av rent guld); Menoran (också rent guld); det gyllene altaret för Ketoret (kommer ni ihåg från förra veckan vad det är?); bordet(guldtäckt trä), och ett tvättbord av koppar (gjord från speglar som kvinnorna hade donerat).
  • innergården
  • allt annat som hörde Mishkan till som vi kan ha missat (pålar att bära med, socklar, en skärm mot innergården och så vidare).

 

 

   terumah___shulchan_2.jpg
 Måla och pyssla
Vill du pyssla och färglägga en bild från veckans parasha? Klicka här!
 

Denna vecka läser vi också PEKUDEJ klicka här

This weeks parasha in English