BESCHALACH

Hashem berättade nu för Moshe hur det judiska folket skulle fira Pesach varje år för att komma ihåg det som hade hänt. Judarna fick också mitzvan att lägga tefillin. Det är små lådor (med speciell text i om uttåget ur Egypten) som binds fast på huvud och arm under morgong-dstjänsten. De ska dagligen påminna oss om uttåget ur Egypten.    tefillin.jpg
 beshalach_2.jpg   Efter att ha genomlidit de tio plågorna släpper Pharaoh äntligen judarna. Men i den här parashan ser vi hur judarna knappt har hunnit ut ur landet innan Pharaoh ändrar sig och börjar jaga judarna! Framför judarna är havet och bakom dem kommer Pharaoh med tusentals soldater. Om de går framåt kommer de att drunkna, och vänder de om eller inte gör någonting kommer Pharaoh och hans armé att tvinga dem tillbaka till Egypten. 
Vad ska de göra? De är fångade! Hashem säger till Moshe att ta sin stav och slå den mot vattnet. Moshe gör det och ett otroligt mirakel sker: havet delar på sig och judarna kan gå igenom det på torra land. Egyptierna försöker följa efter judarna i havet men vattnet börjar forsa igen och dränker dem.
När judarna kommer över till andra sidan sjunger de en tacksamhetssång till Hashem. De är så otroligt tacksamma för det mirakulösa sätt som de räddades på.
   beshalach_3.jpg
 beshalach_6.jpg   Nu har de kommit till öknen och de är oroliga för att de inte kommer att ha någonting att äta. Hashem skickar därför vaktlar (en sorts fågel) till dem att äta, och varje morgon får de manna. Det är en speciell sorts mat som föll från himlen ner på marken. Judarna samlar ihop en portion manna per dag, men på fredag får de en dubbel portion inför Shabbat. Sedan slår Moshe en sten och den blir till en fontän som ger vatten.

En dag blir judarna attackerade av ett folk som heter Amalek. Moshe säger åt Jehoshua att samla en armé och slåss mot Amalek. Jehoshua gör som han blir tillsagd, och de vinner. Men Hashem är väldigt arg och säger att han aldrig kommer att glömma vad Amalek gjorde. De var de första att attackera judarna i öknen.

   beshalach_8.jpg
 Måla och pyssla
Vill du pyssla och färglägga en bild från veckans parasha? Klicka här!
   This weeks parasha in English