TERUMA

I den här veckans parasha får Moshe instruktioner hur han ska bygga ett speciellt sorts "hus" till Hashem. Huset ska komma att kallas för Mishkan. I Mishkan finns Hashems närvaro extra påtagligt och där kan judar tjäna Hashem. Det var den allra första synagogan! Vår tids synagogor efterliknar faktiskt Mishkan och ersätter den.   mishkan.jpg 
 terumah___mishkan.jpg   Moshe får mycket detaljerade instruktioner om hur han ska bygga Mishkan som ska följa med judarna på deras resa i öknen. Allt som hörde till Mishkan hade ringar påsatta så att pålar kunde föras igenom objekten. På det sättet kunde de lättare bäras.

Det fanns ett inre rum längst bak som var delat på hälften av en vackert vävd gardin. Där inne fanns en ark av guld och trä (Aron) . Den var även täckt av guld, och ovanpå satt två figurer som kallades för Keruvim (keruber). De såg ut som barnänglar. I arken fanns de två stentavlor som Hashem gav till Moshe på berget Sinai.

   terumah___aron.jpg

 terumah___mizbeach_3.jpg

 

 

 

I det största rummet skulle de bygga ett bord (Shulchan) åt skådebröden och en Menora (ljusstake) av rent guld som skulle tändas varje dag. De skulle även bygga ett fyrkantigt altare där Ketoret (rökelse) skulle offras.Själva Mishkan bestod av tre väggar som var gjorda av 48 träbrädor som hakade i varandra. De var täckta av konstvävnader och skinnförhängen. Den fjärde väggen var ingången och den var täckt av en vävnad. Runtom Mishkan fanns en förgård.

 Måla och pyssla
Vill du pyssla och färglägga en bild från veckans parasha? Klicka här!

   This weeks parasha in English