BO

Farao vägrar fortfarande att släppa judarna så Hashem skickar fler plågor till Egypten. Den åttonde plågan består av stora svärmar med gräshoppor som invaderar Egypten. De är så många att man knappt kan se solen! De äter upp all frukt och grönsaker tills det inte finns någon mat kvar i landet.    locust.jpg

bo_2.jpg 

 

 

 

 

 

 


I den nionde plågan förmörkas Egypten. I sju hela dagar är Egypten som uppslukat av ett kompakt mörker. Men inte i judarnas hem. Det är så mörkt att egyptierna inte kan se något alls, och de tre sista dagarna är det så mörkt att egyptierna inte ens kan röra sig!


Farao vägrar fortfarande envist att ge med sig, så Hashem skickar den tionde och sista plågan. Men först ger Hashem judarna något viktigt att göra. De får sin första mitzvah, ett speciellt uppdrag från G‑d. Judarna får ju många mitzvot till slut, men den här första mitzvan etablerar en speciell länk mellan Hashem och hans folk. Judarna blir ombedda att skapa en kalender baserad på månens bana. Och än idag, 3000 år senare, använder vi oss av den här kalendern! Sedan sa G‑d att alla skulle offra ett lamm eller en get och smeta lite av dess blod på sina dörrpostar. På det viset visste G‑d vilka hus som skulle hoppas över när den sista plågan kom. Sedan åt de grillat kött med matzah och bittra örter.

 

   bo_3.jpg
 bo_7.jpg   Den tionde och sista plågan hände precis vid midnatt, den 14:e dagen i månaden Nissan. Då dog alla förstfödda bland Egyptens folk. Farao blev jätterädd för han var själv förstfödd. Han hoppade ur sin säng och sprang för att leta rätt på Moshe och Aharon. När han väl hittade dem skrek han hysteriskt "Ge er av och lämna landet!". Han säger att de ska ta med sig sina får och sin boskap och allt annat som de vill ha.
Efter 210 år av slaveri blir judarna mer eller mindre utjagade ur Egypten av farao. Judarna gav sig självklart av så fort de bara kunde. Och det gick så fort att de inte ens hann jäsa brödet. Det blev istället matzah av degen. Det är samma platta bröd som vi idag äter på Pesach. De tog också med sig guld och silver som de bett egyptierna om. Egypten blev tömt på sina rikedomar.    bo_8.jpg
 tefillin.jpg   Hashem berättade nu för Moshe hur det judiska folket skulle fira Pesach varje år för att komma ihåg det som hade hänt. Judarna fick också mitzvan att lägga tefillin. Det är små lådor (med speciell text i om uttåget ur Egypten) som binds fast på huvud och arm under morgong-dstjänsten. De ska dagligen påminna oss om uttåget ur Egypten.
 Måla och pyssla
Vill du pyssla och färglägga en bild från veckans parasha? Klicka här!
   This weeks parasha in English