TZAV

Tzav betyder att befalla. I början av den här parashan säger Hashem till Moshe att befalla Aharon och hans söner hur de ska utföra sitt arbete gällande Korbanot.
En eld måste alltid brinna på altaret och det är en Kohens ansvar att se till att elden inte slutar brinna. Han måste också städa bort askan varje morgon.

   korban cohen.jpg

 Kohen Gadol

 

 

Första gången en Kohen arbetar i Mishkan måste han komma med ett spisoffer (mjöl och olja) och Kohen Gadol (översteprästen) måste komma med ett sådant varje dag. Delar av vissa offer äts av Kohanim, men de måste ätas på en viss tid och inget får lämnas.
I förra veckans parasha förklarades lagarna gällande Korbanot. De repeteras i den här parashan för att tala om för Kohanim vad de ska göra.

Vi får läsa om hur Moshe inviger Aharon och hans söner till att bli Kohanim, som Hashem hade sagt åt honom att göra i parasha Tetzaveh. Först sätter Moshe på Aharon hans speciella kläder. Sedan häller Moshe speciell olja på altaret och på Aharon för att smörja honom som Kohen. Sedan sattes Aharons söners kläder på. De kom med en tjur som ett Korban. Sedan åt Aharon och hans söner köttet från sin Korban, och de stannade i Mishkan i sju dagar. 

   Kohanim
 Måla och pyssla   This weeks parasha in English