SHEMINI

 I förra veckans parasha talade vi om de sju dagar som Aharon och hans söner stannade i Mishkan för att inviga den. I den här parashan får vi veta vad som hände den åttonde (shemini) dagen.  

liten kohen
 

 
Den åttonde dagen i Mishkan:
Aharon och hans söner börjar officiellt sina jobb som kohanim i Mishkan. Först så förbereder de ett offer (korban) och sedan kommer alla judarna till öppningen till Mishkan för att se på när kohanim kommer med offret till altaret. Sedan välsignar Moshe och Aharon folket och alla får sedan se en eld som kommer ner från himlen och bränner upp offret. Folket är så överväldigade och överlyckliga över denna syn att alla börjar sjunga tacksånger till Hashem.

 

Men sedan händer något hemskt. Två av Aharons söner, Nadav och Avihu, tänder en eld för att komma med en korban som det inte var meningen att de skulle komma med. De blir straffade med döden. Ni kan bara tänka er hur ledsen Aharon blev, men han säger ingenting, utan står tyst och accepterar det Hashem gjorde. Moshe säger till Aharon och hans andra söner, Eleazar och Itamar, att fortsätta sitt jobb i Mishkan, medan folket sörjer över Nadav och Avihu. Sedan får vi lära oss om en lag som Hashem ger till Aharon: när man arbetar i Mishkan får man inte dricka vin och bli påverkad.

 

 nadav avihu.jpg

 

 

  

 fish_plate_sok.jpg

rooster.jpg
cows.jpg
lamb_2.jpg

 

Kosherlagarna

Hashem säger till Moshe att han ska tala om för folket vilka djur som kan ätas och vilka som inte kan ätas. Kosher djur (de som är tillåtna) har två tecken: de idisslar och de har kluvna hovar. Kosher fisk måste ha fjäll och fenor. Vi får en lista på fåglar som inte är kosher, och en lista på fyra typer av gräshoppor som är kosher. Toran säger att inga andra insekter är kosher. Vi får också lära oss om tanken med renhet, vilket är mer en andlig sorts renhet. Någonting kan bli orent om det rör vid något orent. Till exempel kroppen av ett dött djur som inte är kosher. Då måste man doppa sig i en mikvah för att bli ren igen.
En mikva är en slags pool som kan rena saker och människor som blivit orena.

 Måla och Pyssla   This weeks parasha in English