Ki tetze

För er som har läst de senaste parshioten så vet ni att vi har gått igenom många mitzvoth. Den här parashan har ännu fler! 74 stycken till, för att vara exakt. Nu börjar vi!

Återlämna borttappade föremål: När vi hittar ett borttappat föremål måste vi lämna det åter till dess ägare om vi vet vem det är. Det är en jätte stor mitzvah.

Begrava våra döda: Att respektera en död person och begrava dem så fort som möjligt är också en stor mitzvah.

Skydda mamman: Innan vi tar äggen ur ett fågelbo eller liknande så måste vi först skicka iväg mamma fågeln så hon inte blir ledsen. Av detta exemplet så lär vi oss att vara barmhärtiga mot alla levande varelser.

Staket: Den som bygger ett nytt hus måste bygga ett staket runt taket så ingen kan falla ner och göra sig illa. Detta lär oss att vidta försiktighetsåtgärder så att ingen gör sig illa.

Blandningar: Vi måste vara försiktiga så att vi inte skapar kilayim, en blandning av två olika saker. Till exempel så planterar vi inte två olika växter för nära varandra då de kan korspollinera (??) . Det samma gäller med djur: vi får inte spänna för en kärra med två olika slags djur, tex en oxe och en åsna. Detta koncept liknar också förbudet shaatnez: vi får inte bära kläder som är gjorda av lin och ull blandat.

Tzitzit: När vi bär ett plagg som har fyra hörn, så måste vi sätta fast trådar, som kallas tzitzit, vid alla hörnen. För att vi ska kunna göra denna mitzvah jämt, så bär pojkar och män ett special plagg, (som också kallas tzitzit) med fyra hörn med dessa trådar fastsydda.

Äta på jobbet: När du anställer någon som ska plocka frukt och grönsaker från dina odlingar så måste du låta honom äta vad han vill. Han kan inte ta maten med sig hem, men han får äta medan han jobbar.

En läxa från Miriam: Om någon talar illa om någon så blir han bestraffad med tzaraat. Vi lärde oss detta i parasha Tazria och Metzorah. Israelerna är påminda om detta här, och Miriam visas som ett exempel på detta. Hon sade elaka saker om Moshe, och så fick hon tzaraat.

Amalek: Den sista mitzvan i denna parashan är att komma ihåg Amalek, det onda folket som attackerade judarna i öknen strax efter att de lämnat Egypten.