Balak

I förra veckans parasha, så läste vi om hur andra folk attackerade judarna, men de blev besegrade och illa skadade. Så i denna parasha så får vi läsa om Balak, som var kung i landet Moav. Han har sett vad som hänt de andra folken som krigat mot judarna och nu är han jätterädd. Han har förstått att om han försöker kriga mot judarna så kommer han att förlora. Så han kommer på en bättre plan. Han tänker skaffa sig en profet som kan lägga en förbannelse på judarna, och sedan kan han vinna över dem.

Så han anlitar Balaam, en icke-judisk profet. Balaam sadlar sin åsna och ger sig ut på sin resa. G‑d skickar en ängel för att blockera vägen , och Balaams åsna, som ser ängeln, försöker gå runt den genom att gå av vägen. Balaam, som inte kan se ängeln, börjar slå på åsnan för att få den att gå som han vill. Åsnan öppnar då munnen och frågar Balaam varför han slår henne! Då ser Balaam ängeln, och den talar till honom. Den säger att Balaam kommer inte kunna förbanna judarna, utan kommer bara att kunna säga det som G‑d vill att han ska säga.

Balaam kommer fram till sin destination, och där väntar Balak och alla hans ministrar på att Balaam ska förbanna judarna. Balaam börjar att tala , men istället för att förbanna judarna så välsignar han dem! Balak säger då, ”Vad håller du på med?? Jag bad dig att förbanna dem, inte välsigna dem!” Balam svarar att han bara kan säga de ord som G‑d lägger i hans mun. Balak tar med sig Balaam till ett annat berg, och hoppas att Balaam nu kan göra det han blivit tillsagd. Men när Balaam öppnar munnen så kommer det fler välsignelser! Den här gången säger Balak bara, ”Nu får det vara nog! Förbanna dem inte, välsigna dem inte! Säg ingenting!” Men Balak vill verkligen att detta ska funka, så de åker till ett sista ställe. Men igen så välsignar Balaam judarna. Till slut blir Balak riktigt arg, och säger: ”Jag bad dig att förbanna mina fiender, men istället så välsignade du dem tre gånger!” Balaam svarar att han kan bara säga det som G‑d vill att han ska säga, och avslutar med att berätta en profetia som handlar om när Moschiach ska komma.

Tyvärr så börjar judarna så småningom att synda genom att be till avgudar och gifta sig med icke-judiska kvinnor. En man som hette Zimri tar med sig en kvinna från Midjan till sitt tält, och då börjar en fruktansvärd pest att härja i lägret och döda många judar. Pinchas, Aharons barnbarn, förstår vad han måste göra. Han tar sitt spjut och dödar både Zimri och kvinnan, och då slutar pesten att spridas.

Fortsättning följer! Nästa vecka får vi veta vad Pinchas fick i belöning för sin heroiska insats.