Naso


Parashan börjar med att folkräkningen, som påbörjades av Moshe I förra veckans parasha, avslutas. G‑d säger till Moshe att han ska räkna leviterna i åldrarna 30-50, för det är dem som har ansvaret för att bära Mishkans alla delar. Han räknar totalt till 8580 män (som vi lärde oss förra veckan, gershoniterna bar tygvåder, Mishkans förhängen innergårdens fasader; merariterna bar plankorna och pelarna, och kehatiterna bar alla föremål).

Vi får också lära oss vad en nazir är för något. Det är en person som vill vara lite extra helig, och går med på att avstå från vissa saker fastän det är tillåtet. En nazir får inte klippa sitt hår, dricka vin eller druvjuice, eller bli oren för att han haft kontakt med en död kropp.

Hashem berättar för Moshe om en speciell mitzvah som Aharon och hans söner har: att välsigna det judiska folket. Vi gör fortfarande detta i synagogan, i slutet på helg gudstjänsterna. Det kallas Birkat Kohanim.


Det sista vi lär oss i denna parashan är hur varje nassi kommer med ett altar offer. Varje offer gåva är exakt likadan, men Toran räknar upp alla för att visa att G‑d uppskattar varje gåva och anser den speciell.

 

Vad är Tzivot Hashem | Länkar | Kontakta oss

Ett projekt av Chabad Lubavitch Sverige