VAJECHI

Efter 17 år i Egypten känner Jacob att han inte kommer att leva så länge till. Han ber Josef att begrava honom i Kanaan där Avraham och Isak är begravda. Jacob välsignar sedan Josefs barn Efraim och Menashe att de ska bli ledare för varsin stam precis som Jacobs söner.

  vayechi_1.jpg
deer_2.jpg  

Sen kallar Jacob på alla sina söner och välsignar var och en. Han berättar hur deras roller kommer att bli som ledare. Yehudas stam kommer att ge upphov till kungar, och från Dans stam kommer domare. Naftali kommer att bli snabb som en hjort, och Benjamin kommer att bli som en kraftfull varg.

När Jacob har välsignat alla barnen dör han, 147 år gammal. Alla hans söner gråter och sörjer. Det gör även Egyptens folk. De sörjer för att han var en from man som välsignade landet. Josef håller vad han har lovat, och tar med sig Jacob till Kanaan. Där begravs han i Machpeilagrottan utanför Hebron.   vayechi_4.jpg
maaras_hamachpela.jpg   Nu när Jacob är borta så oroar sig bröderna. Kanske Josef vill hämnas på dem för att de sålde honom som slav till Egypten? Men Josef lugnar dem och säger att han inte tänker göra något. Han är 110 år gammal när han går bort. Innan han dör säger han till sitt folk: "G‑d kommer att komma ihåg er, och han kommer att ta er ut från detta land, och ta er upp till det land Han lovat till Avraham, Isak och Jacob". Sedan ber han dem att ta med sig hans kropp när de ger sig av. Josef blir inte begravd i Kanaan på en gång eftersom egyptierna inte låter israelerna ta med sig Josef därifrån.
Det här är den sista parashan i boken Bereshit!