VAJIGASH

Judah går fram till Josef och ber honom att släppa Benjamin. Han erbjuder till och med sig själv som slav om Benjamin får åka hem till sin far i Kanaan. Nu när Josef ser hur mycket bröderna bryr sig om varandra så kan han inte hålla sig längre. Han skickar ut alla sina tjänare och slavar ur rummet och är nu ensam med sina bröder. Han utbrister "Jag är Josef, lever fortfarande min far?".   vayigash_1.jpg

yosef_and_shevatim.jpg

  Bröderna står alldeles tysta och chockade. Är den här mannen, den mäktigaste i Egypten efter Farao, verkligen deras bror? Josef ber då bröderna att komma närmare och säger ännu en gång: "Jag är Josef!". Till slut förstår de verkligen att det är han, men de skäms så fruktansvärt mycket att de har sålt honom som slav. Josef tröstar dem och säger att det var G‑ds vilja att de skulle hamna i Egypten. På det viset blev han mäktig och kan nu rädda hela sin familj från att svälta ihjäl.
 Josef skickar sen hem bröderna för att berätta för Jakob att Josef lever. Han vill också att Jakob ska flytta till Egypten så att han kan bo där i lugn och ro. Farao skickar med vagnar för att hjälpa Jakob att flytta. När Jakob ser alla vagnar och får höra de goda nyheterna blir han överlycklig. Äntligen kan han sluta sörja Josef efter 22 långa år.   vayigash_4.jpg
vayigash_3.jpg   Jakob reser sen till Egypten med hela sin familj. Det var exakt 70 personer. Den 70:e familjemedlemmen är Yocheved (Moshes mamma) som föds precis när de kommer igenom Egyptens stadsportar. På vägen till Egypten lovar G‑d Jakob att hans barn kommer att bli ett stort folk och att G‑d ska ta dem ut ur Egypten så småningom.
Josef möter sin far. De kramar och kysser varandra. Sen träffar de Farao som ger dem ett område som heter Goshen. Där kommer de att bo i flera generationer. Jakob välsignar Farao.