VAYISLACH

 Efter många år är Jakob äntligen tillbaka i det heliga landet. Han var tvungen att rymma därifrån på grund av Esau. Esau var arg på Jakob för att han hade lyckats få brachan (välsignelsen) från Isak som var menad för Esau. För att vara säker på att Esau inte längre är arg skickar Jakob ett meddelande till honom om att sluta fred. Budbärarna kommer tillbaka och berättar att Esau är på väg mot Jakob med en armé bestående av 400 män. Nu blir Jakob orolig. Han gör tre saker för att förbereda sig för sitt möte med sin bror: han ber till G‑d, han förbereder sig för krig och han skickar hundratals får och annan boskap som gåva till Esau.    vayishlach_3.jpg
 vayishlach_2.jpg   Samma kväll hjälper Jakob sin familj att korsa Yabbokfloden. När alla har kommit över stannar Jakob kvar. Där möter Jakob en man som vära lärde säger var en ängel som representerade Esau. De slåss och bråkar hela natten tills solen går upp. Jakob vinner, men ängeln skadar hans höft. Ängeln välsignar Jakob och ger honom ett nytt namn: Israel. Det betyder "han som vinner över det gudomliga" (ängeln). 
Nästa morgon träffar bröderna varandra. Esau kramar och kysser Jakob och de gråter tillsammans. Esau tackar Jakob för alla gåvor och han säger att det inte var nödvändigt. Jakob insisterar på att han ska behålla djuren. Esau bjuder Jakob till sitt hem i Seir. Jakob tackar nej och säger att det skulle ta alltför lång tid med alla barn, kvinnor och djur. Han säger att de får komma och hälsa på en annan gång. Men Jakob kom aldrig till Seir. Han bodde på många olika platser, bl.a Sukkot som ligger nära Shechem.
 
   vayishlach_1.jpg
 vayishlach_4.jpg   Prinsen av Shechem kidnappar Jakobs dotter Dina. Hennes bröder Shimon och Levy blir jättearga över vad som hänt. Dom övertygar alla männen i Shechem att låta omskära sig. Sedan dödar Shimon och Levy alla männen. Jakob var inte nöjd med vad de gjorde.
 Jakob får höra att hans mammas sköterska Deborah har dött. Våra lärde berättar att det var ett hemligt sätt att berätta för Jakob att hans mamma Rebecka också hade dött. G‑d visar sig för Jakob och välsignar honom. Jakob fortsätter sin resa till sin pappas stad Chevron. På vägen dit händer två saker. Rachel föder en son som hon kallar Ben Oni (Jakob ger honom senare namnet Benjamin). Strax därefter dör Rachel och Jakob begraver henne vid ett ställe som heter Beit Lechem. Jakob byggde ett monument över hennes grav som man kan besöka än idag.
   vayishlach_5.jpg
 kever_rachel_2.jpg   Till slut kommer Jakob hem till Chevron. Strax efteråt dör hans pappa Isak som hunnit bli 180 år gammal. Parashan slutar med en uppräkning av Esaus fruar, barn och barnbarn.