VAJETSE

Förra veckans parasha slutade med att Jaakov rymde från Beer Sheva där han bodde med sina föräldrar och sin bror. På väg ut ur Israel stannar han till för att vila. Han samlar ihop stenar som han lägger i en halvcirkel omkring sitt huvud som skydd. Sen går han och lägger sig.

  yaakov_sleeping.jpg
 jacobs_ladder.jpg   Han drömmer om änglar som klättrar upp och ner för en stege. Det var änglar som Hashem hade skickat för att skydda Jaakov på hans resa. Sen visar sig Hashem för Jaakov. Hashem berättar att platsen där Jaakov sover och landet runtomkring kommer tillhöra Jaakov och hans barn, barnbarn och barnbarnsbarn. När Jaakov vaknar på morgonen har alla stenarna blivit till en enda sten! Jaakov gör stenen till ett altare som ett tecken på att platsen är helig.
 Jaakov reser till Charan. Där träffar han sin kusin Rachel vid en brunn. Rachel springer genast hem för att berätta för sin pappa att Jaakov har kommit. Lavan välkomnar Jaakov och erbjuder honom arbete som fåraherde. Efter att han har arbetat en månad vill Lavan betala honom. Jaakov ber då att få gifta sig med Rachel istället för att få pengar. Lavan säger då att Jaakov måste arbeta för honom i sju år för att få gifta sig med Rachel. Men när sju år har gått och Jaakov äntligen ska få gifta sig så lurar Lavan honom. Han gifter bort sin dotter Leah istället för Rachel! Jaakov förstår inte det förrän morgonen efter bröllopet och han blir jättearg på Lavan. Lavan säger då att i hans land gifter man bort den äldre före den yngre (men han glömde visst bort att säga det före bröllopet...). Jaakov går med på att arbeta ytterligare sju år för Lavan. En vecka efter bröllopet med Rachel gifter sig Jaakov med sin Leah (på den tiden kunde en man ha mer än en fru).
 
   Lavan_feast.jpg
 mother_and_baby.2.jpg   Jaakov får sju barn med Leah: Reuven, Shimon, Levi, Yehudah, Yissachar, Zevulun och dottern Dina. Rachel fick inga barn och var jätteledsen för det. Hon gav Jaakov sin tjänare Bilhah så att han kunde få barn med henne istället. Hon fick två söner: Dan och Naftali. Leah ger sin tjänare Zilpah och hon får också två söner: Gad och Asher. Till slut blir Rachel välsignad med barn och får sonen Yosef.
Nu har det gått 14 år sedan Jaakov flydde från sin bror. Han vill nu återvända till Beer Sheva. Lavan övertalar honom att stanna och ger honom en egen fårflock. Hashem gör så att Jaakovs flock växer och blir jättestor. Lavan försöker hela tiden lura Jaakov på hans får. Det går sex år. En dag när Lavan är bortrest packar Jaakov ihop alla sina saker och tar sin stora familj och lämnar Charan. När Lavan förstår att Jaakov har flyttat följer han efter honom. Hashem varnar då Lavan och säger att han ska lämna Jaakov ifred. Jaakov och Lavan blir vänner och sluter fred vid berget Gal-Ed. Sen kan Jaakov i lugn och ro ta sig hem till det Heliga Landet. Där väntar Hashems änglar som följer honom in i landet.    vayeitze_6.jpg