TOLDOT

Itzchak och Rivka är gifta i 20 långa år innan de äntligen välsignas med barn. Rivka väntar tvillingar och barnen sparkar väldigt mycket i magen. Till slut går hon till en rabbin som heter Shem för att be om hjälp. Shem berättar för Rivka att de två barnen i hennes mage kommer att skapa två olika nationer (folk). Den yngre sonen kommer till slut att bestämma över den äldre. Därför bråkar de så mycket redan innan de föds!  

 Rivka-two nations.jpg

 

 baby_2.jpg  

Sonen Eisav föds först. Han är luden (hårig) och har rött hår. Sen kommer Jaakov som håller i Eisavs häl när han kommer ut. De två bröderna är mycket olika. Eisav är slug och älskar att jaga. Jaakov är fridsam och spenderar det mesta av sin tid till att studera Torah. Eisav ger sig ut för att jaga den dagen då Avraham begravs.

 

Jaakov stannar hemma och lagar en linssoppa till sin far (linser är runda, och det är en tradition att äta något runt efter begravningen av en släkting). Eisav kommer hem och är väldigt hungrig. Han säger till Jaakov: "Ge mig något att äta!". Han är så hungrig att han vill att Jaakov ska hälla maten direkt i hans mun och rakt ner i magen på honom! Jaakov säger ja, men bara om Eisav säljer sin födslorätt till honom. Det betyder att få det som tillhör den som föddes först.

   cooking_pot.jpg
 yitzchaks_bracha.jpg  

Varför ville Jaakov ha Eisavs födslorätt? Jaakov visste att i framtiden skulle alla förstfödda få tjäna i Beit Hamikdash. Eisav uppförde sig inte som en person som förtjänade att göra det. Han jagade och dödade djur och hade ingen respekt för det som lever. Jaakov bad honom därför sälja sin rätt, vilket han också gjorde. Itzchak blir äldre och äldre. Till slut blir han blind. Han vill ge en välsignelse till sina barn innan han dör. 

Eisav ger sig ut för att jaga för att kunna laga en måltid åt sin far. Samtidigt klär Rivka ut Jaakov som Eisav. Hon täcker hans armar och nacke med getskinn så att han liknar hårige Eisav. Sedan skickar hon in honom till Itzchak. Jaakov får då välsignelsen som var tänkt åt den förstfödde sonen. När Eisav kommer tillbaka och får reda på att Jaakov har fått välsignelsen som han skulle få, blir han mycket arg och vill döda Jaakov. Jaakov rymmer till Charan som är hans mammas hemstad. Han börjar leta efter någon att gifta sig med. Henne får vi möta i nästa parasha...  

 isaacs_bracha.jpg

 

parasha in english.gif

 

     kidscoloring.gif
 testakunskaper.gif