BERESHIT

Så här började allting. Det första G‑d gjorde var att skapa himlen och jorden. Till att börja med så var allting i en enda röra! Det tog sex dagar för G‑d att ställa allting på sin rätta plats. Låt oss se hur det gick till: På den första dagen skapade G‑d dagen och natten. På den andra dagen delade G‑d på himlen och jorden. På den tredje dagen skapades land och vatten, träd, blommor och gräs. På den fjärde dagen hamnade solen, månen och stjärnorna på sina rätta ställen. På den femte dagen skapade G‑d fiskar, fåglar och reptiler (ödlor och ormar och sådant).    sunday.jpg
 

bereishis_5.jpg 

 

 

På den sjunde dagen slutade G‑d att jobba och vilade hela dagen. Det var Shabbat. Adam och Chava gifte sig och bodde i Edens lustgård (Gan Eden). Det var jätte vackert där, och de hade allt de behövde. Dom åt sig mätta från de vackra fruktträden, och de var omgivna av vackra växter, träd och floder.

 bereishis_7.jpg

bereishis_8.jpg  

Adam och Chava fick äta av alla träd och växter utom ETT: Kunskapsträdet på gott och ont. Det trädet hade G‑d förbjudit dem att äta av! Det bodde en listig orm i Gan Eden som lurade Chava att äta utav kunskapens träd i alla fall, och Chava bjöd Adam att äta också. När G‑d fick veta att de ätit av det förbjudna trädet, så blev de utslängda från Eden.

 

Nu fick Adam och Chava jobba hårt för att överleva på egen hand, och ingenting fick dom gratis längre. Adam och Chava fick två barn som hette Kain och Abel. En dag bråkade de med varandra, och Kain dödade Abel! G‑d straffade Kain och gjorde honom hemlös. Han fick vandra över hela jorden hela sitt liv utan att ha ett ställe som han kunde ha som sitt eget. Adam och Chava fick ett till barn som de kallade Set. Han var släkt med Noach som vi kommer att lära oss om i nästa parasha.

 

bereishis_9.jpg