Chanukas seder

Särskilda böner för Chanuka

Under de åtta Chanuka-dagarna läser vi bönen Al Hanissim som en del av Amida (Artonbönen) på morgonen, eftermiddagen och kvällen och även i bordsbönen. Under morgongudstjänsten läser vi Hallel (baserad på lovsånger ur Psaltaren, skrivna av Kung David). Dessutom läser vi särskilda avsnitt ur Toran i synagogan varje morgon.

 

Chanuka Geld 

 

På Chanuka är det tradition att ge alla barn Chanukagelt (Chanukapengar). Denna fina sedvänja ökar naturligtvis barnens glädje och feststämning. Dessutom ger den oss tillfälle att på ett positivt sätt uppmuntra ett gott uppförande, som t.ex. att sköta läxorna och göra goda gärningar.

 

Recept på Latkes - Judiska potatisplättar

 

Eftersom oljan spelar en så väsentlig roll i historien om Chanuka, brukar man servera mat som stekts i olja. Latkes är bland de mest populära Chanukarätterna och här får ni ett recept på goda latkes!

 

5 stora, råa, skalade potatisar

1 stor lök

4 ägg 

1 dl matze-mjöl

1 tsk salt

1 krm peppar

olja till stekning

 

Riv potatis och lök fint. Rör i äggen, tillsätt sedan matzemjölet och rör om väl. Hetta upp oljan i en stekpanna och klicka i smeten matskedsvis. När ”plättarna” är vackert gulbruna vänder man dem och steker den andra sidan.Serveras till mat eller med socker eller äpplemos.

 

Att spela med dreideln

 

Dreideln, eller sevivon på hebreiska, är en fyrsidig snurra. På varje sida står en hebreisk bokstav: nun, gimel, hei och  shin. Bokstäverna står för meningen NESS GADOL HAJA SHAM, d.v.s. ”ett stor under hände där”. Man brukar använda dreideln till att spela ett roligt Chanukaspel:

 

Varje deltagare lägger russin, nötter eller karameller i en pott. Sedan snurar man dreideln i tur och ordning. Beroende på den bokstav som kommer upp sker en av följande saker: NUN (nichts på jiddisch): man vinner inget och förlorar inget. GIMMEL (gants): man vinner hela potten. HEI (halb): man vinner halva potten. SHIN (shtellen): man måste satsa på nytt i potten.

 

Varifrån kommer dreideln?

 

Syrierna bestämde att det var ett brott att studera och undervisa Toran. Detta brott var belagt med dödsstraff eller fängelse. Men barnen trotsade lagen och studerade i hemlighet och när någon syrisk patrull närmade sig, låtsades barnen att de bara spelade med dreideln!