Printed from ChabadStockholm.com

Högtider

Högtider

 Email

                                                                             

Rosh Hashana är början på det judiska året och hela skapelsens "födelsedag". Det firas till åminnelse av Adam och Eva, de första människorna. Samma dag som han skapades bekräftade Adam Hashems kungadöme över hela universum. Varje Rosh Hashana bekräftar vi åter detta genom vårt förnyade åtagande av Hashems mitsvot.
Yom Kippur, Försoningsdagen, är den heligaste dagen under det judiska året. Förutom förbudet att arbeta, finns det ytterligare fem handlingar som är förbjudna: äta och dricka, att smörja in sig med olja eller kräm, att tvätta sig för nöjes skull, äktenskapligt umgänge, och att bära skor av läder. Alla dessa handlingar tillfredställer fysiska behov, medan vi på Yom Kippur tillgodoser våra andliga behov.
När det judiska folket lämnat Egypten och vandrade i öknen under 40 år, omgavs de av skyddande moln. För att påminna oss om G-ds allomfattande kärlek och beskydd så har det judiska folket fått budet att bo i hyddor (sukkot) under 7 dagar.
På den sista dagen av Sukkot, firas avslutandet av Toraläsningens cykel. Simchat Torah är kulmen på en månad fylld av högtider. Alla Torarullar tas ut och man dansar tillsammans!
Chanuka, ljusfesten, börjar man fira varje år den 25 Kislev. Man firar i åtta dagar och varje kväll tänder man ljus i Chanukian, channuka ljusstaken, för att komma ihåg de mirakler som hände på mackabeernas tid för över 2200 år sedan i Israel (se "Historien").
På Purim firar vi räddningen av det judiska folket från Hamans planer på att förgöra oss.
På Pesach firar vi det judiska folkets uttåg ur Egypten.
På Shavout firar vi mottagandet av Toran- Hashems gåva till varje judisk individ.
 Email